Välkommen till Svenska leonbergerklubben

 START  KLUBBINFO  UPPFöDNING  MEDLEM  LEONBERGER  HÄLSA  MENTALITET  UTST�LLNING  WORKING LEOS  LäNKAR  

WORKING LEOS-Vattenarbete

Landträning / vattenarbete
(Del 1 Start och öppen klass)

Text: Lena Svensson

Tänker försöka skriva lite om den landträning som hör till vattenarbetet. Jag går inte in på hur man tränar in olika moment som t.ex. apportering, budföring osv. Det finns olika hundkurser som man kan gå + ett flertal bra hundböcker, som beskriver hur det skall tränas in.
Det går inte att sticka under stolen, att ju mer lydnad man har på sin hund ju enklare blir även vattenmomenterna. Så småningom flyttas allt hunden kan på land ut i vattnet. Hunden blir också van att lyssna på sin förare och föraren har lärt sig att "läsa" sin hund. Man har roligt tillsammans och blir ett ekipage ihop.

Lite allmänt:
Repen som vi använder är blåa nylonrep, typ båtrep. Dessa rep flyter ifall hunden släpper dem i vattnet. Använder man lite tjockare rep, är det lite lättare att få hunden att ta repet i munnen.
Tänk också på att om Ni använder leksaker, kolla att dessa flyter. Plastpaddlar och flytvästar är bra att lära hunden att bära, (hålla i munnen). Försök att inte tjata sönder din hund utan ett kommando och vänta sedan ut hunden. Glöm inte det allra viktigaste vid hundträning, det är att Ni har roligt tillsammans.

Föremålsintresse:
Med risk för att låta tjatig, bygg upp ett föremålsintresse hos era hundar!
Lek med hunden med olika saker. Ex: Leksaker, strumpor, bollar, repstumpar osv. listan kan göras lång. Bristen på fantasi är det som sätter stopp, ok, det ska inte vara vassa eller farliga saker. En liten varning kasta heller inte för mycket boll eller pinnar (som är rent farligt) åt hunden. Risken finns att man får en så kallad "bollidiot" och då blir det lätt för mycket stress med. Allt ska vara i lagom mängd.
Redan med den lilla valpen, kan man börja "bygga" leka upp föremålsintresset. Hunden blir då van att redan som liten att ta allt möjligt i munnen.
När Ni leker med en valp tänk på att den fort blir trött. Lugna ner leken, byt leksaken mot godis och ta en paus.

Med den vuxna hunden får man kanske lov att tänka till lite extra. Det beror alldeles på vad hunden tycker om. En del gillar att kampa, då får man bjuda hunden det, i måttlig mängd. Vissa tycker om att jaga i fatt något osv.


 
Min personliga erfarenhet är att en leksak "håller" längre. Hunden kommer att utföra det jag vill fast det kanske tar emot ibland, för att få sin leksak. Det blir också betydligt enklare om föremålsintresset finns, då kan man variera med belöningen. Ex: När min hund är för het (pigg) eller vid ett moment där det krävs att det ska gå lugnt tillväga. Då blir belöningen Godis med stort P (pannkaka). Krävs det att det ska vara fart eller om han är lite slö, nu är det leksaken som gäller.

A och O i vattnet är apportering. Eftersom apportering i olika former ingår i samtliga klasser, är det viktigt att lära hunden en bra apportering. Ska man få en snygg apportering utan tugg och annat strul, tar det oftast tid. Ha inte för bråttom, alltså perfekt vinterträning. Det går alldeles utmärkt att träna in apporteringen inomhus. Låt även hunden bära "utan att tugga" på allt möjligt. Här har "nuffarna" det lite enklare, de älskar att gå omkring och bära saker i munnen.

Sökapportering:
Lär man enklast in på land, genom att låta hunden leta saker (uppletande) eller godis. Kan tränas både inom- och utomhus. Inomhus gömmer man godis eller leksaker under sängen, mattan osv. Låt sedan hunden leta efter det som är gömt. Ska vara enkelt i början, efterhand svårare och svårare. Vid de första övningarna kan hunden få se vart man gömmer sakerna, sedan försvårar man och hunden skall ej se vart sakerna eller godiset är gömt. Tränar Ni inomhus, tänk på vart Ni gömmer sakerna så att hunden inte välter omkull allting.

Simma med förare:
Träna linförighet eller fritt följ på land. I vattnet ska hunden simma "fot" bredvid föraren. Det som är viktigt här, är att i vattnet kan ej hunden simma och titta Er i ögonen. Om fot-kommandot verkligen betyder titta Er i ögonen, träna då in ett annat kommandoord som betyder att hunden går fint bredvid Er utan att titta Er i ögonen.
 
Hämtning figurant:
Träna budföring på land.
Alltså att springa en sträcka från föraren till en mottagare och tillbaka.
Även en liten valp kan få "leka" budföring. Den lär sig då att springa mellan två "kända" personer, en kort sträcka.

När hunden kan "bruks" budföringen, lär man hunden att springa till mottagaren utan att hälsa först. Nästa steg blir att hunden har ett rep med sig till mottagaren. Mottagaren tar tag i repet och följer med hunden tillbaka till föraren.
 
När vi kommer till vattnet kan ej hunden hälsa på figuranten, den ligger redan ute i vattnet. Därför är det viktigt att lära hunden att gå till mottagaren utan att hälsa.

Bogsering av båt:
Många hundar tycker om att kampa, men här blir det tyvärr åt fel håll. Hunden kan ej simma baklänges. Den här kampen kan bara utnyttjas när hunden har bottnat och ska dra in båten så att den får bottenkänning.

Hundarna måste därför lära sig att "draget" tyngden kommer bakifrån. Ett utmärkt sätt att träna in detta, är att ha ett längre rep med en vattendunk fastknyten i ena änden. Först kan man ha en tom dunk och efterhand fyller man dunken med vatten, så att den blir tyngre och tyngre. I början går man bredvid hunden (håll, lite lätt, i halsbandet) och hjälper den att gå framåt.
När hunden förstår att den ska dra dunken, skickar man hunden budföring till en mottagare.

 
Platsliggning:
Tränas in på land som vanligt. Vad man bör tänka på är att hundarna ligger plats nere vid vattnet. Träna alltså platsliggning även nere vid vattnet. Vattnet är en stor störning för dessa vattenälskande hundar. Jag brukar låta min hund ligga plats nere vid vattnet, samtidigt som jag plockar fram allt material som vi skall använda innan vi börjar träningen.

 
 
tom

  Svenska Leonbergerklubben
Kontakta SLBK »

Medlemsbutik »
Bli medlem »

För uppfödare Avel
Avel »
Valphänvisning »
Hanhundslistan »
För besökare
Hitta valp »
Leonberger info »
Lokalombud »