Välkommen till Svenska leonbergerklubben

 START  KLUBBINFO  UPPFöDNING  MEDLEM  LEONBERGER  HÄLSA  MENTALITET  UTST�LLNING  WORKING LEOS  LäNKAR  

Landträning / vattenarbete
(Del 2 öppen och elitklass)

Text: Lena Svensson

Riktad apportering:
Där använder man två föremål som är likadana, ex: bollar, leksaker osv. Ta ut en mittpunkt, lägg ett av föremålen långt till höger och det andra långt till vänster. Visa hunden t.ex. åt höger. Låt hunden hämta höger föremål först och sedan det vänstra. Nästa gång får den hämta det vänstra först osv. variera.
De första övningarna ska vara så enkla att hunden ej kan ta fel föremål. Man försvårar med att lägga föremålen närmare mittpunkten och varandra.

Lär hunden vad höger och vänster betyder. Säg (använd) apport höger och apport vänster. Det är också bra att lära hunden handtecken, åt höger (visa med höger arm) och åt vänster (visa med vänster arm) osv. Viktigt att tänka på, är att så länge hunden är bredvid Er eller att den är på väg ifrån er, använd kommandoorden (rösten). Om hunden är på väg till fel föremål och man bryter den, då vänder hunden oftast sig om, använd handtecken och visa åt rätt håll. Använder man inte handtecken, lär man säga åt hunden att gå åt fel håll. Det kommer då att bli rätt håll för hunden.

Ex: Hunden skickas att hämta vänster föremål först. Säg apport vänster, men istället för att gå till vänster så går hunden till höger. Ni bryter hunden med ett "Nej", hunden vänder sig helt om och tittar på Er. Om Ni då säger apport vänster, så kommer hunden att gå till höger igen. Eftersom hunden är omvänd, blir hundens högra sida eran vänstra sida. Kan man i det här läget tänka om och säga apport höger, då kommer hunden förhoppningsvis att gå till vänster. Själv blandar jag bara ihop detta, så jag använder handtecken i det här läget.
 

Undervattensapportering:
Här lär man ha ett föremål som sjunker till botten eller godis (frolic sjunker efter ett tag). Tränas in i en vattenfylld bred, halvhög hink, typ skurhink. Börja med lite vatten i hinken och öka vattenmängden efterhand, så att hunden blir van att ha huvudet under vattnet. När hunden plockar upp föremålet eller godiset ur hinken utan att krafsa med tassarna osv. flyttas hinken ut i sjön. Gör likadant som på land, flytta sedan hinken längre och längre ut.

Tillslut plockas hinken bort. Man får då en hund som lokaliserar, "letar" och plockar upp undervattensapporten utan att krafsa, drar apporten med tassarna till grundare vatten osv.
På grundvatten plockas godis från botten.
På tävling, ska vattenlinjen nå hunden strax under magen.

Här är vattendjupet det rätta och undervattensapporten har lokaliserats.
Livbojsföring:
Istället för använda en vattendunk, så byter man ut den mot en livboj. Sen är det budföring som gäller igen. Hunden ska frivilligt ta repet från föraren.

Här kommer en liten bildserie på min kompis Maggan Pettersson, när hon skickar Beethoven med livboj till okänd mottagare = till sig själv.

Hopp:
Hunden skall även lära sig att hoppa på kommando. Den skall hoppa ifrån en brygga och även en båt. Själva hoppet kan man träna in på stockar i skogen eller på något hinder.
 
Bryggor:
Bryggorna och tillviss del även uthopp från båt är ett kapitel för sig. Här vill jag verkligen komma med en stor varning! Det är stor skaderisk om man gör på fel sätt. Hunden kan halka, fastna eller slå sig rejält. Kontakta någon av oss som håller på med detta innan Ni börjar träna hoppet från bryggorna eller gå en vattenkurs där Ni får lära Er hur Ni skall göra.

När det gäller bryggorna så finns det en hel del olika sorter (höga, låga, vingliga osv.) Hundarna behöver vänja sig med att bara vara på dem utan att hoppa i vattnet. Gå fram och tillbaka, låt hunden lägga sig ner osv. Om Ni är osäker på eran hund, låt den vara kopplad.
 
Jag hoppas att Ni har fått lite råd angående landträningen. Det är ganska allmänna råd, en del är mina egna, byggda på egen erfarenhet och en del har jag lärt mig under resans gång. Tycker att det är svårt att skriva hur det ska tränas in, eftersom det inte går att generalisera hundträning. Det som passar en hund, passar absolut inte näst hund, ingen hund är lik den andra, de är alla olika individer osv.

Jag hoppas även att Ni förstår vad jag menar, några kan en hel del och några är nybörjare.


Lycka till med landträningen.
 

tom

  Svenska Leonbergerklubben
Kontakta SLBK »

Medlemsbutik »
Bli medlem »

För uppfödare Avel
Avel »
Valphänvisning »
Hanhundslistan »
För besökare
Hitta valp »
Leonberger info »
Lokalombud »