Västerås-domarpresentation

Man har bett mig göra en presentation om mig själv inför att jag ska döma er rasspecial.

John-John Johnsson fyller 50 år 2026, har en son som är mitt allt som nu fyllt 18 år och tagit sitt körkort.

Mitt liv består av en styck sambo sen ett halvår och rätt mycket jobb, jobbar som skiftledare för 50 personer nattetid.

id på IKEA Industry där vi tillverkar köksfronter, jobbar även som stykeledare inom räddningstjänsten med jour var fjärde vecka.

Jag bor i Älmhult där jag bott hela livet. Här började mitt hundintresse i unga år, utställning var det som lockade mest. Jag var med på alla utställningar som pappa åkte på och väldigt ofta fick jag låna andras hundar för att tävla i Barn med hund och Junior handling.

Under uppväxten så hade jag själv lite olika hundar av inte så förväntade raser….första hunden en Shih Tzu, sen en Kelpie…..sen en Norsk Buhund som blev Internationell utställningschampion och med avkommor ända till Asien. Jag har ägt raser som Am Staff, Pinscher, Schäfer, Mellanpudel och Storpudel….jag har tävlat i Agility, lydnad och bruks, jag har gått pälsvårdskurser och även klippkurser och klippt mina pudlar själv.

Min pappa startade kennel 1989 med prefixet Sejpejos, denna kennel som jag sedermera ingick i och även övertog. Kenneln startade med Kuvasz för att sedan vara först i Sverige med både Kavkazkaja Owtcharka och Cane Corso. Den sista rasen hade jag i min ägo till 2015 då den sista tiken såldes. I stället skaffades en Australian Cattle dog från USA, Goose är idag 9 år och vi har haft fantastiskt roligt i både utställningsringen och brukstävlingarna.

Efter många år som utställare så gick jag en kurs i anatomi för att lära mig mer, på kursen kom en fråga från läraren under en middagrast: John-John, har du någon gång funderat på att bli domare? Efter ett gapskratt så sa jag nej, men han stod på sig och frågade igen.

Läraren som ställde frågan var Kennet Edh och han tyckte att jag skulle fundera och söka till utbildningen. 2007 fick jag äran att gå preparandkursen, en otroligt rolig och lärorik vecka som jag än idag minns med bara glädje. Raserna jag sökte som mina första fyra raser var Kuvasz, Cane Corso, Pyreneerhund och så klart Leonberger 😉.

Efter kursen har jag sporadiskt utbildat mig på raser som jag funnit intressanta och som jag tycker verkar roliga att tillbringa mina domardagar med, idag är det 25 stycken raser, mestadels i grupp två, men de ungerska herdehundarna i grupp ett samt Jack Russel Terrier i grupp tre. Fler raser är i pipeline men jag går varligt fram.

Jag har dömt Leonberger flera gånger sedan 2007 och jag har haft äran att döma på några specialer. Jag tycker verkligen om att vistas i ringen tillsammans med denna ras och med stämningen både i och runt ringen. Den erfarenhet och känslan från dessa gånger gör att jag ser fram emot denna dagen och vet att när jag står där i ringen och ska ta mina beslut, och ser säkert lite arg ut,  så kommer jag ha riktigt rolig.

/John-John