Working Leos – IDhund

”Att tänka på när du är hundägare: spara päls vid varje fällning och lägg i en tätsluten burk eller laminera flera små tussar så det finns om just din hund skulle försvinna. Tips till uppfödare : skapa vanan redan vid leverans av valpen att skicka med päls tillhörande valpen.”

Varför ID hund?
När ett husdjur ska eftersökas behövs en noggrant genomtänkt plan och helst en väl fungerande eftersöksgrupp. ID-hund och förare är en viktig del i den gruppen och kan hjälpa till med att få fram viktig information om hur djuret rör sig och var den befinner sig. Är det t.ex. en hund som slitit sig med koppel och man befarar att hunden sitter fast kan ID-hunden spåra var hunden är. Eller en katt som råkat bli instängd kan också bli lokaliserad av en ID-hund. Men oftast är spårarbete den minsta delen i eftersöket.
En ID-hund ska vara duktig på att självständigt hitta spår och då givetvis kunna särskilja just det spåret vi letar efter och som matchar doften på smellern. Däremot är det sällan man går särskilt långa spår utan man vill spara på hundens krafter (och sina egna) och endast få indikationer om riktning och sedan med bil ta sig längre fram och möta upp spåret. Hunden ska alltså klara att bli ofta avbruten i sitt arbete och lika glatt gå på nästa gång.
Om djuret hittas kan det vara skadat eller sjukt och hundförare bör även ha information om första hjälpen.
ID-hundsekipagen ska vara en spetskompetens och vara expertråd till sökledaren vid lokalisering, säkerställande av obsar och genomsök av områden.
Träning krävs för att uppnå den status som är nödvändig för att kunna vara denna spetskompetens.
Kunskap är färskvara!

Blandade artiklar om ID hund:
Love är försvunnen. Klicka här
Drevern Love har varit försvunnen sen jul. Klicka här
ID hunden Nexus hjälpte till att hitta Mella. Klicka här
Skottis har nos för hund och katt. Klicka här
Tränad nos söker efter husdjur. Klicka här

Historien bakom id hund
Julen 2013 försvann 2 leonberger och har i skrivandets stund inte återfunnits. Sökandet efter Lotus och Mingla har engagerat en stor del av leonbergerfolket i hela världen. Under tiden önskades tillgång till id hund vilket var nästintill omöjligt då det endast fanns ett fåtal att tillgå och då längre upp i landet. Engagemanget bland företagare väcktes och sponsorer gick in för att betala utbildning av id hundar. Målet är minst 1 i varje län. En stor del av de utbildade blev av naturliga skäl leonberger då dessa ägare visat stor vilja att vara behjälpliga. Idag är vi många och rasen har än en gång imponerat genom sin följsamhet, samarbetsvillighet och förmågan att ta sig fram i alla terränger. Dessa hundar har genom doftdiskriminering lyckats söka reda på allt från kaniner till människor.

IDhund finns på Facebook