Working Leos – Nose Work

K9 Nose Work utvecklades i USA av Ron Gaunt, Amy Herot och Jill O’Brien. De tre grundarna av sporten ville använda sin omfattande erfarenhet av specialsök för att ge hundar och deras människor ett roligt och enkelt sätt att lära sig och tillämpa dofturskillning. De utformade denna nya aktivitet och gav den namnet K9 Nose Work. I Sverige heter det nosework.
I nosework lär sig hundarna att söka efter en specifik doft (hydrolat) och hitta källan i 4 olika miljöer: i lådor, inomhus, utomhus och på utsidan av olika typer av fordon.
Man arbetar med kopplad eller lös hund om domaren tillåter och har upp till fem minuter per område på sig. När hunden hittat doftkällan så måste föraren meddela det till domaren som då svarar att det är rätt eller fel.

Innan man får tävla så måste man göra ett test för att se att hunden har förstått doften, det går till på så sätt att man gömmer doften i en av 12 kartonger och sedan gäller det för hunden att markera i vilken kartong doften är.
Därefter tävlar man i 3 olika klasser med olika svårighetsgrad: i klass 1 arbetar man bara med en doft, eukalyptus, och det finns bara en gömma per område och maxhöjd för en gömma är på 1,20m höjd, i klass 2 finns det två olika dofter, eukalyptus och lagerblad och båda eller endast en kan användas. Det kan vara en eller två gömmor och maxhöjden på gömmorna är 140 cm.  I klass 3 kan det vara 3 olika dofter, eukalyptus, lagerblad och lavendel,  och det kan även finnas störningsdofter liksom tomma områden där hunden måste kunna meddela föraren att det inte finns någon doft.

För att få diplom på en tävling så krävs det att hunden hittar samtliga gömmor inom utsatt tid samt att man inte får mer än 3 fel. Fel kan man få för att hunden kissar i området, tuggar på kartonger mm. I regelverket finns allt det här att läsa, den hittar du på nosework klubbens hemsida.
Nosework introducerades i Sverige under 2014 och har redan blivit väldigt populärt. Redan 2017 blev nosework en officiell sport.
Då det har kommit rapporter om att de dofter som används i USA (Björk, Anis & Kryddnejlika) potentiellt skulle kunna vara skadliga så har de flesta arrangörer i Sverige valt att byta till ofarliga hydrolat (Eukalyptus, Lagerblad & Lavendel).

Som med all annan hundträning så finns det flera olika sätt att lära sin hund uppgiften, därför så går jag inte in på specifikt hur träningen går till.
Jag skrev till 2 personer som tävlar i K9 Nose Work med sina Leonberger i USA och bad dem att berätta lite om sina upplevelser av sporten och här nedan kommer översatta utdrag av deras berättelser (träningen inte går till på riktigt samma sätt här i Sverige). Men de finns även länkade till i sin helhet på engelska.
Bilderna är ifrån en av Pat & Lil’s tävlingar.
/Marre

Jag blev bortskämd med min hane Cyrus. Han var en mycket energisk Leonberger som var villig att delta i alla de hundsporter som fångade mitt intresse. Under hans livstid deltog vi i många prov och tävlingar, inte bara med Leonberger Club of America, men också med all-rasklubbar och lokala Newfoundland, St Bernard och Berner Sennen-grupper. Cyrus har genomgående visat att dessa vänliga lejon har entusiasm, hjärnor och elegans att bli fantastiska arbetande hundar.

När Cyrus var nästan tio och en senior Leo hade han fortfarande mycket arbetslust men började drabbas av tidiga symtom på sent debuterande LPN, och, även om jag inte visste det vid den tiden, de första stegen i nasal cancer som så småningom skulle ta hans liv. 2009 importerade jag en Leonbergertik från Finland, Anns Lions Calypso. Caly har ett mycket avslappnat lättsamt temperament. Jag tyckte att det var mycket svårare att hitta något som höll hennes intresse uppe. Det blev en strävan att hitta något nytt och annorlunda som kan fungera för både en äldre Leo och en avslappnad lättsam ung tik.

Jag blev lycklig över att höra talas om en ny sport kallad K9 Nose Work och ännu mer spännande var att få reda på att det fanns en instruktör och klasser som erbjöds bara några minuter från mitt hem.
Jag började med Cyrus först. Från det ögonblick han gick med i Nose Work-klassen var han en stjärna. Det var tydligt att hans år av livserfarenhet och olika arbetstitlar gav honom kunskap för att plocka upp sporten utan att missa något. Trots att han var sju år äldre än den genomsnittliga hunden i klassen och trots hans fortskridande nasala cancer, njöt Cyrus av sporten i två och ett halvt år fram till två veckor innan han gick bort. Denna sport hade många fördelar för Cyrus. En långsammare äldre hund, med en förvrängd förmåga att lukta, kunde delta i en sport där han kunde vara framgångsrik och ha en känsla av mening och stolthet trots hans handikapp. Han kom alltid till klassen full av hjärta och med ett leende på läpparna. Än idag då instruktörerna föreläser runt om i landet, använder de honom som ett exempel på hur en äldre hund med sina funktionsnedsättningar fortfarande kan delta i denna underbara nya sporten K9 Nose Work.
När Caly var två började hennes träning. Hon blev också kär i sporten. Som en professionell hundtränare själv, var jag förvånad och glad att se hur hundar med mycket olika temperament och arbetssätt kunde njuta och utmärka sig i samma verksamhet.

Varje sök kommer att presentera en stimulerande upplevelse och problem som hund och förare måste lösa tillsammans och beroende på utformningen av rummet, temperaturen och luftströmmen, har varje sökning potential att vara dramatiskt annorlunda.
En av de många fördelarna med K9 Nose Work är att det är en sport som inte kräver tidigare utbildning eller lydnadsfärdigheter. Träning och sökningar kan göras var som helst inomhus eller ute med minimal utrustning.
Hundar i alla åldrar, temperament och fysisk kondition kan delta. På kurs arbetar hundarna en i taget och reaktiva hundar kan njuta av verksamheten, samt blyga, rädda, eller över-aktiva hundar. Blyga hundar bygger upp förtroende och överaktiva hundar bränner massor av fysisk och mental energi under sökningarna. Jag såg en stor omvandling med min tjej, Caly som började sin träning under vintern 2011. Under den tiden gick hon igenom sitt besvärliga tonårsstadium och blev skrämd av skuggor i skymningen, stora läskiga föremål som blåste i vinden och allt som gjorde konstiga eller ovanliga ljud.
Som tur är hölls kursen ute på kvällen. Månaderna hon tillbringade med att sniffa i skuggorna och med att sticka näsan i konstiga föremål samtidigt som hon ständigt belönades för det skickade hennes självförtroende genom taket på en mycket kort tid. Tre år senare har denna besvärliga flicka blivit så säker på Nose Work att hennes entusiasm, drivkraft och hårda arbete lönade sig den 28 december 2013 genom att vara den första Leonbergern i USA för att förtjäna NW1 titeln.

Under hela träningen i K9 Nose Work kommer tonvikten alltid ligga på att skapa roliga erfarenheter av lärande för hunden för att stödja hans problemlösningsförmåga, det skiljer sig från att befalla honom att utföra en rad uppgifter på ett förutbestämt sätt. K9 Nose Work handlar om hundarna och firar deras fantastiska förmågor. Genom att delta i K9 Nose Work med din hund, ger du honom friheten att uttrycka och förfina sina naturliga talanger, och han ger dig en inblick i hur han ”ser” världen. Om du vill veta mer om Nose Work i USA besök nacsw.net.

Pat & Lil:
Då jag inte var lockad av lydnad eller rally för min vuxna Leo så föreslog någon att jag skulle testa NoseWorks. Vi hittade ett träningscenter i närheten av vårt hem och anmälde oss till kurs. Desperado’s Diamond Lil (Lil) är en 6.5 år gammal tik. Vi gick kursen och blev helfrälsta vid sporten. Det är en jättebra aktivitet för Leonberger i alla åldrar och oavsett fysisk kondition. Sporten ökar snabbt i popularitet i Leonberger-gemenskapen i USA. Den skapar ett starkt samarbete och varje Leo som jag känner till som har provat sporten har varit väldigt duktig och älskat den.
Lil klarade klass 1 nyligen och nu jobbar vi hårt på att få henne redo för klass 2-tävlingar.
Happy sniffing!

Nose Work
I Nose Work får hunden använda ett av sina främsta sinnen, sitt luktsinne. Sporten går ut på att hund och förare söker efter specifika dofter i olika miljöer. Genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad, får hunden både mental och fysisk stimulans. Sporten kräver varken avancerad eller kostsam utrustning. Istället är det en aktivitet som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt. Det enda som behövs är ett intresse för nosarbete.

En sport inspirerad av specialsök
Nosework är inspirerad av de utmaningar som professionalla sökshundsekipage möter i sitt dagliga arbete inom till exempel tullen och polisen. Nosework grundades i USA av tre professionella specialsökstränare. Deras målsättning var att ge sällskapshundar och deras ägare ett roligt och lättillgängligt sätt att aktivera sig tillsammans genom sökarbete. Nosework använder sig av verklighetstrogna sökmiljöer och kan genomföras i princip var som helst.

Värdegrund
Nose Work utgår från värderingar om mångfald, säkerhet och hundens psykiska och fysiska hälsa.
Sporten är uttryckligen till för alla hundar, oavsett ras och storlek. Stor vikt läggs på säkerhet och att ingen hund (eller förare) ska komma till skada av annan människa, hund eller sökmiljö.
Förutom att sporten i sig själv kan ses som ett sätt att ge hunden mental och fysisk stimulans, utgår sporten från att all inlärning sker genom att förstärka önskvärda beteenden hos hunden. Det övergripande målet är att det ska vara säkert och kul för samtliga inblandade.

Att tävla i Nose Work:
Det finns tre olika tävlingsklasser i Nose Work, NW1, NW2 och NW3. Det tillkommer en ny doft i varje klass. Det finns fyra olika moment i varje klass.
Samtliga moment genomförs på tid:
Behållarsök
Inomhussök
Utomhussök
Fordonssök
För att få tävla i Nose Work behöver du först avlägga ett godkänt doftprov. Doftprovet består antingen av 12 kartonger på en rad eller i två rader med 6 kartonger vardera. En av dessa kartonger innehåller måldoften (antingen Eukalyptus, Lagerblad eller Lavendel beroende på vilken klass som provet avser) och resterande 11 är tomma (i NW2 & NW3 förekommer även störningsdoft i sex av kartongerna).
Lådorna står ca 120 cm ifrån varandra. Du och din hund startar från en startlinje. Så fort hundens nos korsat startlinjen startar klockan och du har tre minuter på dig att tillsammans med din hund hitta målboxen. När du tror att hunden hittat lådan så signalerar du till domaren genom att till exempel säga ”markerat”. Du får en direkt bekräftelse av domaren om det är rätt och får då belöna din hund!
Ett doftprov äger rum för varje ny doft du tävlar i men görs bara en enda gång för varje doft. Reglerna i ett doftprov är alltid samma, det är bara doften i målboxen som varierar beroende på vilken klass du skall tävla i. Doftprov hittar du i tävlingskalendern, se länk nedan.

I NW1 söker hunden efter en doft och en doftgömma i samtliga moment.
I NW2 söker hunden efter två dofter och antalet doftgömmor variera mellan en och två.
I NW3 kan upp till tre dofter, kombinationer av dessa samt tomma sök förkomma. Ett tomt sök innebär att ingen doft finns utplacerad. Vid ett tomt sök ska föraren meddela domare att det inte finns någon lukt utplacerad inom den utsatta tidsgränsen.

Att tävla
På själva tävlingsdagen går du en banvandring tillsammans övriga tävlande. Banvandringen genomförs av domaren och den sker utan hund. Syftet med banvandringen är att få en bild av de olika sökområdena samt få information om var du väntar på din tur, var du ska gå in och var du ska gå ut. Före banvandringen går arrangören igenom säkerhetsaspekter och övergripande information om tävlingen.
Under tävlingsdagen kommer du att spendera mestadels av tiden med att vänta på din tur att söka. Det betyder att det är bra att hitta en plats där du och din hund kan slappna av. Om din hund är burtränad kan bilburen vara ett alternativ.

När din hund söker får du endast ha ett fast halsband eller en sele på den. Du får ha vilken typ av koppel eller lina du vill.
På övriga tävlingsområdet får du bara ha 2 meters koppel.

När det snart är din tur att söka får du ta plats avskilt från de andra tävlande i ett väntområdet som ligger en bit bort från de övriga deltagarna. Därefter ropas ni in i tävlingsområdet av en funktionär. Sedan är det dags att söka rätt på doften! När du tror/vet att hunden hittat den så säger du ”markerat” till domaren. När du signalerar att du och din hund har hittat doften stoppas tiden. Om domaren bekräftar att det är rätt får du belöna din hund på väg ut från sökområdet.
En tävling tar nästan hela dagen och innebär att ekipagen flyttar sig mellan olika sökområden även om många arrangörer börjat dela upp i fm och em grupp. Sökområden kan ligga på olika platser vilket betyder att du och din hund ibland behöver transportera er längre sträckor. I kallelsen till tävling bör tillgänglighet och framkomlighet framgår. Du kan alltid kontakt arrangören om du har frågor kring tävlingsområdet.
Under tävling är det ditt ansvar att hålla avstånd till andra hundar (minst 2 meter). Detta gäller samtliga hundar.

Här hittar du tävlingreglerna http://www.snwk.se/prov-tavling/tavlingsregler/

Är du sugen på att tävla så håll utkik i tävlingsalendern https://snwktavling.se/?page=kalendarium