För uppfödare och hanhundsägare

 

Du som är intresserad av avel med leonberger – Se hit!

Svenska Leonbergerklubbens kommitté för avel, hälsa & mentalitet bjuder in till digitala träffar med fokus på avel, hälsa och mentalitet. Vi vänder oss till dig som är uppfödare och dig som har hanhund som går i avel. Vi vänder oss även till dig som ännu inte tagit steget men funderar på att bli uppfödare, samt dig som har en hanhund som skulle kunna användas i avel. Kort och gott som rubriken säger – är du intresserad av avel med leonberger, då är det här ett forum för dig, oavsett erfarenhet.

Vi kallar dessa träffar “Öppet Forum – avel och hälsa”

Efter ett sommaruppehåll bjuder vi åter in till träffar online. Vi ser fram emot att träffas där för en stunds kunskap och gemenskap! Passa gärna på att kroka arm med andra i ditt område och logga in tillsammans.

AUGUSTI

Tisdag 8 augusti kl 19.00 – 20.30
Tema: SKKs grundregler
Kennelkonsulent Wiveka Alba dyker ner i SKKs grundregler tillsammans med oss och svarar på frågor. Som kennelkonsulent är hon van att ge råd och svara på frågor i ämnet.

SEPTEMBER

Tisdag 19 september kl 19.00 – 20.30
Tema: Vad är HD och ED?
Ruth Lintonsson, Leg. röntgensjuksköterska och Leg. djursjukskötare, föreläser om vad SKKs veterinärer bedömer när de tittar på röntgenbilderna.
Vad är dysplastiska höfter? Hur uppstår det? Med 17 års erfarenhet av röntgen kommer Ruth att kunna bemöta våra frågor.

OKTOBER

Tisdag 17 oktober kl 19.00 – 20.30
Tema: Mentalindex
(MI)
Jessica Persson, Specialklubben Rhodesian Ridgeback Sverige (SRRS), berättar om erfarenheterna av att ha tillgång till MI som verktyg. Sedan 2018 pågår ett pilotprojekt hos SKK för införande av MI för ett antal raser baserat på BPH. Först ut är Rhodesian ridgeback.

NOVEMBER

Tisdag 21 november kl 19.00 – 20.30
Tema: Genetiskt ärftliga sjukdomar * in English * Anna Letko, Doktor i genetik och forskare inom molekylär genetik och bioinformatik med fokus på ärftliga neurologiska sjukdomar hos hundar. Anna berättar om rasens genetiska sjukdomar och vad forskningen säger oss. Föreläsningen hålls på engelska!

Ingen föranmälan behövs, bara att logga in på länken nedan. Vid dessa möten välkomnar vi även dem som inte är medlem i SLBK.

Kontakt vid frågor:
Helena Skärström
E-post: lejontok@gmail.com

Varmt välkomna!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Länk till mötet: https://us06web.zoom.us/j/84980393574?pwd=cVkxSUg4dllMc2o5YW9DeURJNElRUT09

Observera att det är 100 platser på mötet så först till kvarn…
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Mötet hålls via Zoom (digitalt möte). Om du inte använt Zoom förut, gå in här: https://zoom.us/test

Där kan du testa bild och ljud, och hur det fungerar med chatt och räcka upp handen tex. Du är i ett möte med dig själv, så du kan leka fritt. Det är bra om du testat innan mötet börjar, för då blir det svårt att hjälpa dig.

Ljud: välj enhetens ljud, i regel går det bäst.
Hör du inget? Starta om dator eller mobil.

Du ser bäst om du tittar via dator eller padda. Det går även att se med mobil. iPhones egna webbläsare har dåligt stöd för Zoom, ladda ner Google Chromes webbläsare så kan du se det i iPhone.

LEOGEN-Projektet

Vid mötet den 13 juni hade vi Sharon Springel som gäst. Här kan du ta del av hennes presentation av LEOGEN-projektet, ett inkorsningsprojekt. För att läsa mer om projektet besök hemsidan: www.leogen.org

 

Intressant läsning

Hunden
What we learn before we're born
Hanhunden
Avelsplanering
Genetic diversity video
Villkor för införsel av sperma
SLU spermabank
CaniRep spermabank
Spermabanker i Europa
Transport dräktig tik
Hälsa
Kan skadliga gener utrotas
Naturens skydd av ärftlig variation
Pyometra - livmoderinflammation