Ögon
För närvarande finns det inga obligatoriska hälsoprogram för ögonsjukdomar inom rasen, men SLBK rekommenderar regelbundna ögonundersökningar för att tidigt upptäcka eventuella problem och för att bidra till rasens långsiktiga hälsa. Genom att följa dessa rekommendationer kan uppfödare och hundägare tillsammans arbeta för att bevara och förbättra leonbergerns ögonhälsa.
Statistiken säger oss att endast ca 20% av antalet födda hundar blir ögonlysta. För att att vi ska kunna ha en god uppfattning om ögonsjukdomar inom rasen behöver andelen ögonlysta hundar öka. Här har både SLBK tillsammans med uppfödare och hanhundsägare ett stort ansvar i att uppmuntra valpköpare till att ögonlysa sina hundar, för rasens skull.
Vad rekommenderas för avel?
Hundar med allvarliga ögonsjukdomar ska inte användas i avel. Med allvarliga ögonsjukdomar menas exempelvis medfödda och misstänkt ärftliga katarakter så som bakre polkatarakt (BPK), total katarakt, glaukom, makroblefaron, entropion och ektropion. Övriga anmärkningar som ej är hinder för avel paras endast med individ som är utan anmärkning.
Rekommendationen är att vi i avel endast använder hundar som är ögonlysta före avelsdebut. Ögonlysningen gäller till den dagen hunden fyller 5 år, därefter krävs en ny ögonlysning.
Ögonlysning kan göras från det att hunden är 1 år gammal.
Ögonlysning
En ögonlysning är en undersökning som görs av en veterinär med specialistkompetens inom ögonsjukdomar. Den är helt smärtfri och tar bara några minuter. Resultatet för ögonlysningen finns tillgänglig på Mitt SKK 24 timmar efter att veterinären har registrerat resultatet. Informationen kommer även att visas på SKK Hunddata och SKK Avelsdata.
Nytt med remiss för ögonlysning
Från och med den 3 februari 2025 har de svenska veterinärerna övergått till att använda det europeiska ECVO-intyget vid ögonlysning. För dig som ska ögonlysa din hund innebär det bland annat att remiss nu måste beställas innan du bokar tid.
Här beställer du remiss för ögonlysning via inloggning med Bank-ID på Mitt SKK. Kostnaden är 100 kr/remiss. Kostnad för ögonlysning hos veterinär tillkommer utöver kostnaden för remissen.
Länk till Mitt SKK för beställning av remiss.
Har du inte Bank-ID går det att kontakta SKK för manuell beställning av remissen.
Länk för mer information om det
Var kan jag ögonlysa min hund?
Via den här länken kan du hitta närmaste specialist för ögonlysning.
Länk till Svenska sällskapet för veterinär oftalmologi
Ögonsjukdomar
Länk till SKK om ögonsjukdomar och avelsrekommendationer för dessa.